Leta i den här bloggen

onsdag 13 oktober 2010

Utanför vår bubbla...

...händer otäcka saker på riktigt. Igår tog en 21-årig pojke sitt liv live på internet. Innan hade han startat en tråd på Flashback där han blev ivrigt påhejad. Detta händer alltså mitt ibland oss, mitt i vårt "Svenssonliv".

Internet har många fördelar men fruktansvärt många nackdelar. Flashback och liknande forum må vara viktigt ur den aspekten att det är en demokratisk rättigheten att säga vad man vill. Det visar dock också upp samhällets baksida i koncentrerad form. Vem som helst kan säga vad som helst om vilket ämne som helst utan att behöva stå för det. Prova söka på droger, självmord, vapen, doping och du får massor av träffar.

När man är frisk, mentalt stark och i god balans med sitt liv klarar man av forum som Flashback. Men om du inte mår så bra, antingen du har självmordstankar eller om du tror att allt i livet löser sig om du får lite större muskler eller går ner några kilo till, hur klarar du då tips om doping, bantningsmedel eller att bli utmanad att verkligen ta livet av dig?

Jag tror inte på ondska. De som eggade killen som igår tog sitt liv är inte onda. Jag tror på mänsklighet. Vi har alla potential till att göra sånt som är bra för andra och sånt som är dåligt för andra. För att vi skall kunna leva tillsammans upprättar vi spelregler för hur vi skall bemöta varandra. På internet sätts dessa ur spel eftersom man inte behöver ta ansvar och för att "det inte är på riktigt".

Internet och det som händer där kommer att påverka vår vardag mer och mer. Det är redan en större del av vardagen bland de som nu är unga. Det är med lite oro i magen som jag undrar hur det ser ut om 7 år då vi åter har en tonåring i familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar